Vänligen observera att varken texten eller bilderna

får kopieras och spridas utan vår tillåtelse.

Vi tackar Ekaterina Isakova för hjälp med denna guide, det var ett spännande samarbete!

I denna detaljerade arbetsbeskrivning visar vi hur man skapar en sirlig wirebrosch från grunden. Vill du se någon bild närmare? Högerklicka på den, kopiera bildens webbadress och öppna den i ett nytt fönster.

Du kommer att behöva:

En del tråd i denna beskrivning har bränts med låga för att få bort lack, därför är den svart på vissa ställen. Smyckeswire är ofta behandlad med ett sådant lack för att behålla färgen och glansen längre. Oftast är det en fördel, men vill man patinera sitt smycke för ett antikt utseende, så måste man välja olackad wire. Vi rekommenderar solid, obehandlad kopparwire för detta projekt.

Börja med att skissa fram ditt framtida smycke. Fundera på storleken, klura ut hur du kan komponera mindre metalldelar till en helhet, lägg fram några olika pärlor, se vilka passar in och vad du fastnar för. Ofta förändras designen under arbetets gång, men vi går igenom grunden tillsammans.

Ta 1mm grov tråd och forma 12st "åttor" med hjälp av två stickor. Klipp isär dem:

Nu tar vi 3 bitar 0.6mm grov wire, ca 7cm var. Böj dem så som första bilden nedan visar. Till de små "kringlorna" på den andra bilden tar du 1mm grov wire igen. Forma dem först efter en slät, rund penna och avsluta med en rundtång. Den tredje bilden nedan visar nästa detalj som också tillverkas av 1mm grov tråd. Vi kommer att behöva 6st sådana, det går åt ca ca 10cm wire till varje sådan "droppe".

Fortsätt forma dessa som bilden nedan visar. Glöm inte din skiss, se till att detaljerna passar in storleksmässigt. Är alla grunddelar klara? Lägg ihop dem, kontrollera att storlekarna stämmer och om du är nöjd, banka till delarna med en hammare. Hamringen gör metallen hårdare och dessa styvare delar kommer nu att hålla formen mycket bättre. Hur mycket man hamrar är en smaksat. Den runda metalltråden ska bli något plattare. Hamra dock inte för hårt, det är inte meningen att göra delen tunn och skör.

Ta fram tunn wire och tålamod, det är dags att fästa ihop delarna. Vi arbetar med ca 1m långa bitar åt gången. Första bilden nedan visar hur delarna ska läggas ihop. På den andra bilden ser du två bitar tunn tråd. Den som är till vänster är endast en hjälptråd. Den finns där för att behålla den lilla "glappen" mellan de 2 delarna. Glappen behövs, eftersom tråden ska fortsätta lindas där emellan i fortsättningen. Tråden som vi arbetar med är den du ser till höger. Lämna en ca 5cm lång "svans" och linda tråden runt de 2 delarna:

Ta bort hjälptråden och lägg till den tredje detaljen. Arbeta med den lilla "svansen". Först går den emellan de 2 första detaljerna, sedan - ett varv runt den nedre, tredje delen för att fästa dit den.

Ett varv till med "svansen", sedan fortsätter du linda med den långa änden av tråden.

Lägg dina varv så tätt ihop som möjligt och dra åt ordentligt, så designen blir stabil. När delarna börjar sitta ihop någorlunda bra, kan du göra ett par varv till med den överblivna "svansen" i början och klippa bort den. Fortsätt jobba med den långa änden:

Efter ett varv rund centraltråden ska den tunna wiren dras ut på framsidan som på bilden nedan. Dags att lägga till "åttorna". Två varv till höger som håller ihop 3 detaljer samtidigt:

Vill du se någon bild närmare? Högerklicka på den, kopiera bildens webbadress och öppna den i ett nytt fönster.

Två likadana varv till vänster... Fortsätt som bilderna nedan visar...

... tills båda "åttor" sitter fast. Sedan lindar du din tunna wire runt centertråden som på tredje bilden nedan:

Här nedan lägger vi till nya delar. De ska fästas precis likadant, men istället för att röra dig inåt, rör du dig nu utåt mot snöflingans yttre kant:

Nu nedan ska den sista delen på plats:

Dags att tillverka ramen som vår brosch ska vila på. Medan broschen lindas fast på ramen, kommer vi att böja till snöflingan något, så att den blir litet konvex och ser ännu finare ut på kläder. Öglorna som kommer att hålla nålen på baksidan kommer också att böjas ner något.

Själva ramen är en enkel spiral med med två varv. Ta 1mm grov wire. Anpassa diametern så att tråden går under snöflingan på de platserna där de flesta detaljerna möts. På det sättet förstärker du konstruktionen ytterligare. Här är det lämpligt att förstärka litet extra vid de små "åttorna" samt under de öglorna som nålen ska gå in i. Hamra till ramen för att göra den hårdare och styvare:

Börja med att fästa en ny bit tunn wire i ramen. Sedan ska ramen fästas under snöflingan. Här nedan kan du se hur både framsidan och baksidan ser ut när den tunna tråden binder fast ramen och snöflingans detaljer närmast mitten. Fortsätt så hela vägen runt och glöm inte att böja till snöflingan under tiden, så den blir något konvex till slut, annars kan inte nålen gå igenom broschens öglor på baksidan, ramen kommer att hamna i vägen.

Bilderna nedan visar hur du går över till andra varvet och var tråden binder fast detaljerna i ramen. Den droppformade öglan som du ser mellan de röda pilarna är en av öglorna, avsedda för nålen som ska gå på baksidan. Åter igen: se till att snöflingan börjar bli en aning kupolformad och att dessa öglor är litet neråtböjda.
Vill du se någon bild närmare? Högerklicka på den, kopiera bildens webbadress och öppna den i ett nytt fönster.

Börjar tråden vara slut? Klipp av den som på bilden nedan, fila till snittet litet så det inte känns så vasst och göm det helt enkelt någonstans på baksidan. Försök att trycka in den under något trådvarv. Andra bilden visar hur man fäster en ny tråd och fortsätter med den. "Svansen" från den nya trådens början (se bild 2) göms också någonstans på baksidan. På bilden 3 är vi klara att fortsätta med den nya tråden:

Vi fortsätter fästa "åttorna" och de droppformade öglorna mot ramen och varandra. Första bilden här nedan visar baksidan. Tråden går upp mot framsidan igenom "droppen". På andra bilden ser du framsidan - tråden fortsätter neråt igenom "åttan" och dras ut på baksidan igen:

Här nedan ser du hur du fortsätter till "droppens" andra kant på baksidan. Fortsätt sedan på samma sätt som ovan, men spegelvänt:

Bilderna nedan visar hur du ska vira tråden runt ramen tills du når andra "åttan" och "droppen". När alla dessa är fast, är det dags att fästa tråden, klippa av den, fila till och gömma snittet på baksidan:

Så ser vår snöflinga ut nu. Stabil, jämn och konvex. Dags att sätta stenen på plats, och då tar vi en ny bit tunn wire och fäster den på baksidan:

Nu är det bara att väva vidare, så det bildas ett slags spindelnät runt stenen:

När stenen sitter på plats, fäster du den tunna tråden på baksidan, klipper av den, filar till snittet och gömmer "svansen". Vi fortsätter med småpärlor. Trä upp dem på snöflingans tippar och platta sedan till tråden. Passa in de sista delarna (se den lilla bågen på tredje bilden nedan). Den tillplattade tråden ska böjas där bågen tar slut.

Klipp av tråden så att du har en ca 5mm lång bit att vika över kanten, fila till snittet så det inte känns vasst. Kläm fast den lilla "bågen" med den tillplattade tråden. Ta en ny bit tunn wire, vik den dubbelt och fortsätt fästa den lilla bågen med den:

Först fäster vi "bågen" på vänster sida med 3 varv:

Här nedan ser du hur du fortsätter vira fast tråden neråt, mot "åttan", sedan - fast i "droppen":

Bind ihop "åttan" och "droppen" och fortsätt med några varv runt "droppens" ena kant innan du fäster tråden på baksidan, filar till snittet och gömmer undan det. Ta andra trådänden nära den lilla pärlan och fäst detaljerna spegelvänt på andra sidan:

Dags för nålen. Ta en 15cm lång bit av den 1.2mm grova metaltråden. Forma den som på bilden nedan med hjälp av dina tänger, klipp bort det onödiga och fila till snittet vid öglan, så det inte känns vasst. Andra änden ska du däremot fila till så den blir ännu litet vassare, eftersom nålen ska kunna gå igenom tyget när broschen fästs i kläderna. Man kan hamra nålen litet för att göra den styvare, men platta inte till den. Finjustera öglans form med hjälp av en rundtång, byt till din tunnaste wire och börja fästa den lilla pärlan:

Trådändarna ska viras fast några varv på var sin sida, sedan ska då korsas (byta plats). Efter det gör du bara ett varv med trådarna runt stommen, sedan  korsar du trådarna igen:

När du har kommit hela vägen ner som på bilden nedan, ska du vika ner och klippa av den ena tråden (se bild 2). Dölj den lilla "svansen" genom att fortsätta linda den andra änden rint öglan som på bild 3 här nedan. Klipp sedan av den andra tråden, fila till den och göm bort änden, till ex. under den lilla öglan som på bilden nedan.

Om du vill göra en egen kedja, måste du först tillverka några "åttor". Här används en 0.8mm grov wire. Sådana små detaljer är lätta att forma runt till ex. två spikar. Här sitter spikarna fast i en träkloss, och hattarna är bortsågade. Andra bilden här nedan visar hur "åttorna" ser ut när de har klippts isär, hamrats och förberets för sammanlänkning: ena öglan vrids i 90° och öppnas för att kunna hakas fast innan du stänger den igen. Hittar du en färdig kedja i en passande färg, så kan du givetvis använda den. Vår kedja är ca 15cm lång.

Kedjan behövs för att hålla fast nästa del som inte heller är obligatorisk, bara en fin detalj för bättre säkerhet: en avtagbar hylsa för den vassa nålen. Ta 0.8mm grov wire och vira den några varv runt nåltippen. När du når toppen, lämnar du litet tråd (ca 7-8mm) och klipper sedan av den. Fila till den lilla "svansen" och forma den till en ögla som du kan platta till litet för styvhet. Man kan inte hamra en sådan hylsa, men man kan fila den, om man vill. Använd en liten, inte allt för grov fil. Känns ytan rispig efteråt, så slätar du till den med fint sandpapper. Detta kommer att göra hylsan hårdare, så den håller formen bättre. Sätt ihop nålen, kedjan och hylsan.

 

 

Nu är smycket klart för att patineras. Patina är

ett intressant ämne som förtjänar en egen

artikel. Det finns många sätt att göra det, både

hushållsknep och professionella behandlingar.

Givetvis kan du hoppa över patineringen om du

redan är nöjd med hur din brosch ser ut.

Ska du patinera, så måste du rengöra smycket

glundligt innan. Tvätta det gärna med en mjuk

borste och såpa och behandla med något

avfettande medel, till ex. sprit. Ha helst

handskar på under tiden. Tar du i det rena

smycket med bara händer innan det ska

patineras, så kan fingeravtryck träda fram.

Bilden till vänster visar den färdigpatinerade

snöflingan innan poleringen.

Efter patineringen putsar vi smycket med ett polerande medel och en mjuk trasa för att få fram glansen här och där. Vilken skillnad, eller hur?
Det polerade smycket ska tvättas av och torkas rent. Vill du fördröja oxidering och få glansen att hålla längre, så kan du lägga på litet vax eller lack.

 

Vänligen observera att varken texten eller bilderna

får kopieras och spridas utan vår tillåtelse.

 

Gillar Du beskrivningen?

Låt oss veta vad Du tycker på vår blogg eller Facebook sida!

        

 

TILLBAKA