Anna Oriona - en av våra hantverkarvänner från Ryssland - har delat med sig av sina bakkunskaper.

Tillsammans med Anna visar vi hur man skapar en underbar miniatyr av polylera - en halloncheesecake.

 

Vänligen observera att text och bilder får ej kopieras och spridas vidare utan vår tillåtelse.

Vi tackar skaparen - Anna Oriona - för bilderna och tillåtelsen att publicera denna beskrivning

 

 

Tårtor och efterrätter, gjorda för hand av polymerlera, är ovanliga och originella smyckesdelar som alltid drar till sig många imponerade blickar.

I den här arbetsbeskrivningen visar vi hur man bakar en halloncheesecake. Med dessa baskunskaper kan Du variera receptet och skapa Dina egna bakverk med alla möjliga bär och frukter som Du skapar själv.

Vi kommer att behöva:

- Len och ren arbetsyta, till ex en skiva av plexiglas. Även ett ark vanligt vitt papper duger, men det kan göra leran litet torrare/hårdare efter ett tag, då pappret suger åt sig de ämnen som gör leran mjuk och flexibel. Man kan också använda en glas- eller kakelskiva samt smörgåspapper. Använd helst inte plast: polylera kan färga & förstöra vissa plastytor.

- Polymerlera. I den här arbetsbeskrivningen arbetar Anna med Premo och Sculpey III, men vi använder vår favorit - FIMO, som även finns i vårt sortiment. Vi kommer också att behöva flytande polymerlera.

- Skärblad & rund skärform. Det är viktigt att använda ett vasst blad. Ju vassare bladet är, desto mindre deformeras leran när man skär igenom den.

- Tandpetare. Vi kommer att behöva dem när vi skapar små bär samt för att ge "degen" en porös yta.

- Kavel eller pastamaskin. Man kan kavla ut polymerlera med nästan vilket cyllinderformat föremål som helst, men vi rekommenderar verkligen att investera i en pastamaskin. Jobbar man med polylera, så är pastamaskin ett måste. Inte nog med att den hjälper Dig skapa jämna, lena ytor i valfri tjocklek; den är också oerhört användbar när Du mjukar upp leran innan arbetet eller blandar färger.

- Lack. Kom ihåg att man inte kan använda vilket lack som helst på polymerlera. Investera i speciallack. I vårt fall tar vi FIMO lack.

- Pastellkritor är ett magiskt knep! Var inte rädd att investera i pasteller av bra kvalitet. Oavsett om Du skapar små bakverk, frukter eller annat smått & gott, kommer kritorna att blåsa in liv i Dina kreationer. Litet längre ner kommer Du att se hur toning med lite krita påverkar lerans utseende.

- Smyckestillbehör om bakverket ska bli en del av ett smycke.

1. Vi kavlar ut en bit lera i passande färg och skär ut en cirkel med en skärform.

2. Sedan gör vi samma sak med vit lera och skär ut 2st cirklar. Det är bättre om leran inte är helt vit. Tona ner det med en liten mängd annan färg, till ex. brun, och blanda ordentligt. Bländadde vit färg kommer inte att se naturlig ut.

3. Sätt ihop alla lager och kavla lätt för att driva ut alla luftbubblor som kan gömma sig mellan dem.

4. Nu tar vi den beigefärgade leran igen, kavlar ut den och skär ut en remsa som ska bli kanten av cheesecaken.

5. Fäst remsan runt tårtan och jämna till alla synliga skarvar. För att undvika fingeravtryck, kan man jobba med handskar på.

6. Nu behöver vi två långa, tunna "ormar" av den beigefärgade leran.

7. Tvinna ihop dem till en fläta.

8. Dekorera tårtans kant med flätan.

9. Nu tar vi hjälp av pastellkritor. Men hjälp av ett blad pulveriserar vi en liten mängd av kritan. Blanda gärna 2-3 olika färger tills tonen liknar en mumsig, frasig bakyta.

10. Med hjälp av en pensel tonar vi tårtans kanter och botten. Det är bara bra om penseln är något styv, - litet ojämn yta bidrar till verklighetsintrycket.

11. Nu delar vi tårtan i 8 jämna delar. Gör det försiktigt för att inte deformera leran! Har leran blivit väldigt mjuk under arbetets gång, kan man låta tårtan stå i kylen några minuter och bli hård igen innan man börjar skära i den.

12. Ta en vass tandpetare och gör "degen" porös.

13. Nu skapar vi hallon! Kavla ut en tunn "orm" av röd lera och dela den i små bitar. Rulla varje bit till en liten boll.

14. Sätt ihop några sådana bollar på tandpetarens spets tills det ser ut som ett litet hallonbär.

15. "Krämen" gör Du genom att blanda flytande polymerlera med små bitar av fast röd lera tills Du får en jämn, len massa som påminner om gräddfil i sin konsistens. På samma sätt gör man även "vispad grädde", man blandar bara in mer lera för att få det fastare. En sådan blandning klarar sig fint i alla fall 1 vecka, om Du förvarar den svalt och försluter behållaren med lock, oftast även betydligt längre än så.

16. Med hjälp av en tandpetare dekorerar vi varje tårtbit med "krämen" och lägger några hallonbär ovanpå.

17. Nu bakar vi vår cheesecake i ugnen. Följ temperaturanvisningar på förpackningen och håll koll på tårtan i ugnen. Det är bättre att baka litet längre på låg temperatur, än att bränna sin kreation. De flesta polymerlerorna härdas vid ca 120-130 °C. Bakar Du i för låg temperatur, så kommer inte Dina skapelser bli tillräckligt starka & hållbara. För höga temperaturer kan få leran att bli mörkare och även bränd. En termometer hjälper väldigt mycket, då man inte alltid kan lita på ugnens inbyggda termometer.

18. När tårtbitarna är klara, bör de kallna innan man lackar dem med en mjuk pensel. Använd endast lack som är avsett för polymerlera. Att lacka eller inte lacka är en smaksak, vissa föredrar att klara sig utan lack. Men lackad polymerlera är starkare, hållbarare och mer resistent mot smuts än olackad. Tvätta penseln direkt efter!

19. När allt har torkat, kan man göra söta berlocker av tårtbitarna. Borra ett litet hål i varje bit och limma in en avklippt öglepinne eller skruvögla med superlim.

Nu är Din cheesecake klar! Lycka till!

 

 

Vänligen observera att text och bilder får ej kopieras och spridas vidare utan vår tillåtelse.

 

Gillar Du beskrivningen?

Låt oss veta vad Du tycker på vår blogg eller Facebook sida!

        

 

TILLBAKA

 

 

 

 HANDLA MATERIAL

 

TILLBAKA