Hand Miker - en av våra hantverkarvänner från Ryssland - visar hur man gör en underbar ring av metalltråd.

Vänligen observera att text och bilder får ej kopieras och spridas vidare utan vår tillåtelse.

Vi tackar skaparen för bilderna och tillåtelsen att publicera denna beskrivning.

Här kan Du besöka hans ryska blogg.

 

Visst är den underbar? När Du har lärt Dig hur man skapar denna ring med lite metalltråd och en glassten, kan Du variera basmönstret i det oändliga och låta fantasin flöda.

Vi kommer att behöva:

Material:

- Metalltråd (wire). Vad den är gjord av är en smaksak. I den här beskrivningen används 0.8mm tjock mässingtråd. Hos oss hittar Du många olika varianter varianter av metalltrådar i olika prisklasser, bland annat pläterad koppartråd och Artistic Wire.

- Några "hållare" som vi tillverkar av trådrester. De kommer att fixera trådvarv under arbetets gång.

- CabochonVilken cabochon Du använder är upp till Dig. Man kan ta nästan vad som helst. I arbetsbeskrivningen experimenterar vi med en slät glassten.

Verktyg:

- Näbbtång

- Plattång

- Avbitare

- Ev. hammare

Tillbehör:

- Linjal eller något annat mätinstrument

- Ringmått eller något annat, cylinderformat. Hos oss kan Du hitta ringmått av plast och stål

- Tejp om Du jobbar med något annat än ringmått (för att skapa rätt diameter)

 

Förberedelsefas 1

 

Bestäm Dig för rätt ringstorlek. Ringmått är ett perfekt verktyg för det. Har Du inte tillgång till ett ringmått, så måste Du använda Dig av något annat, cylinderformat, till ex. ett batteri. Du kan justera diametern genom att vira några varv tejp rund batteriet tills diametern känns rätt. Du kommer att behöva en cylinder senare också, när det blir dags att göra steninfattningen.

Kom ihåg att Din metalltråd har en viss tjocklek. Ringbasen kommer att hållas samman med några extra trådvarv. Det påverkar ringens diameter, vilket inte brukar vara kritiskt ur ringstorlekens vinkel, då fingrarna är mjuka. Men gör Du infattningen för trång, så kommer inte stenen att rymmas i den. Gör därför infattningen något större än stenen. Den här formeln brukar fungera bra: stenens diameter + (trådtjocklek x 2). Ibland behövs ännu litet mer.

Förberedelsefas 2

Gör ca 6-10 "hållare". Böj metalltråden över plattångens ena käft först:

och platta till litet:

Klipp sedan av överbliven tråd, så att Dina "hållare" ser ut som på bild.

Förberedelsefas 3

Mät tråden som Du kommer att behöva och klipp av. Hur vet man hur mycket tråd det kommer att gå åt?.. Man kan försöka räkna och mäta antal varv i ringen samt lägga till litet extra för alla hållare och sammanfogningar.  Eller så kan man utgå från erfarenhet och uppskatta därefter. Generellt kan man säga att ringen med 4 basvarv och 4 varv i infattningen kommer att behöva ca 1 meter tråd, 5+5 varv = ca 1.2 m och så vidare.

1.5 meter brukar räcka gott och väl även till de största ringarna.

Del 1. Ringbasen och infattningen

Mät ca 1/3 av Din totala trådlängd och vik tråden där runt ditt ringmått. Du kommer nu att jobba med den längre delen av tråden och skapa ringbas av den genom att vira tråden runt ringmåttet.

Så här ska det se ut:

Dra försiktigt av basen från ringmåttet. Metalltråden kan fjädra och glida, ta bra tag i den! Sätt en "hållare" över Dina varv.

Platta till "hållaren" med plattången, så den sitter ordentligt.

Gör samma sak på 3-4 olika ställen. Resultatet ska se ut så här:

Var noga med dessa fästen. Sätter Du Dina "hållare" ordentligt på plats, så kommer de inte låta metalltråden glida och fjädra ut ur den skapade formen. Du bör dock ändå kontrollera diametern regelbundet. Använd ringmåttet igen.

Nu behöver Du böja en av trådarna som på bild:

Tips: det här steget blir lättare om Du böjer tråden runt en av "hållarna". Ta den som mall.

Efter det formar Du den runda infattningen runt cylindern som Du har förberett innan:

Nu kommer Du att behöva Din cylinder som Du har förberett utifrån cabochonens diameter (se förberedelsefas 1). Du formar infattningen genom att vira tråden runt cylindern. När alla varv är klara, ska cylindern försiktigt tas ut. Håll fast varven och kontrollera att diametern passar Din sten:

I den här fasen kan man minska infattningen genom att dra åt tråden något eller förstora den genom att låta tråden fjädra ut en aning.

Fixera infattningen med "hållarna", precis som Du gjorde med basen, och kontrollera hur bra ringen passar fingret:

Del 2. Fixering av basen & infattningen

Nu jobbar Du med trådänden som sticker ut ur infattningen:

Ta tag i tråden med en plattång och böj den i en rät vinkel ner mot ringens bas:

Så här ska det se ut:

Denna "svans" kommer att fixera infattningen på ringens bas och bidra till en stark konstruktion.

Träd "svansen" igenom ringens bas...

... och vira den runt basen. Håll gärna ringens bas med en plattång när Du gör det för att behålla passformen:

Dessa varv ska läggas så kompakt som möjligt. Dra åt tråden, men utan överdriven kraft, för att inte förstöra basens fina, raka form. Kläm fast varje varv så som Du gjorde med "hållarna" i början.

2-3 sådana varv räcker. Rätta till dem med en näbbtång, så att de ligger fint och tätt intill varandra:

... och så drar vi "svansen" upp mot infattningen igen:

... där vi också skapar några fixerande varv på samma sätt:

När vi är klara med ett sådant "varvfäste" på infattningen (visas nedan med en svart pil), böjer vi till tråden varsamt med fingrarna, så att den följer infattningens cirkel en bit. Efter det gör vi ett till "varvfäste" (visas nedan med en blå pil):

Dessa "varvfästen" kan läggas runt infattningen var man vill - antingen symmetriskt eller helt abstrakt. Det finns dock ett par saker man bör tänka på:

- dessa varv håller ihop infattningen. Sitter de glest, så kommer inte Din infattning att vara stabil och hålla stenen säkert på plats;

- sätter Du dem tätt, så kan det behövas många sådana, och tråden kanske inte räcker till. Planerar Du sätta ca 5 eller fler "varvfästen", så bör Du ta något längre tråd från början.

Nu måste vi fästa vår infattning vid basen på andra sidan. Ta den fria trådänden som sticker ut vid ringens bas. Håll fast infattningen med plattången och vira tråden runt den:

Vi lägger bara 1 varv, så att infattningen inte blir överbelastad med trådar som går runt den. Men man kan lägga fler - 2 eller 3, det är en smaksak.

När infattningen är fastsatt, gör vi några fixerande varv på själva basen igen:

Kom ihåg att dra åt och klämma till varje varv separat! Om Du virar 2-3 varv först och börjar dra åt dem efteråt, kan det vara svårt att klämma till dem samtidigt och få lika stora och jämna varv.

Fortsätt med samma tråd längs ringens bas och gör ett till "varvfäste":

Det behövs för att göra ringbasen styv och stabil. Vanligtvis räcker det med 3 sådana fästställen på ringbasen: 1 på var sin sida av infattningen och 1 - mitt på ringbasen. Men man kan också göra 4-5 st. I vissa ringar viras tråden på det här sättet kring hela ringbasen. Ringen blir då mer massiv och tung, och tråden bör eventuellt vara något tunnare.

Nu har vi fixerat ringbasen hela vägen runt. Gör ett par varv runt infattningens kant igen och återvänd med tråden mot basen:

Varven i detta "fäste" läggs mellan de Du gjorde förra gången:

Så här ser det ut till slut:

Nu ska trådändarna döljas innan vi börjar med del 3.

Tråden som går runt basen ska döljas så nära infattningen som möjligt:

Bäst blir det om Du lyckas gömma trådänden inne i infattningen, så att cabochonen trycker sedan till den mot infattningens trådar. Då syns den i regel inte:

Så där! Nu är vi klara med basen och kan fortsätta till nästa del.

Del 3. Infattning av stenen

Med hjälp av en plattång måste vi räta ut den delen av den runda ringbasen som ligger direkt under infattningen. Det behövs för att cabochonen ska ligga tätt och stabilt:

Ta bara fast i basen nära infattningens ena kant och vrid plattången försiktigt så att trådarna rätas ut och formen blir plattare. Gör samma sak vid andra kanten.

Så ska det se ut:

Nu måste vi fixa till infattningens botten som stenen ska vila på. Man gör nästan samma sak igen: tar fast med plattången i infattningens nedersta tråd och vrider till verktyget försiktigt så att tråden böjs inåt mot infattningens center:

Upprepa detta steg mellan varje "fästvarv" som du skapade runt ringbasen.

Lägg stenen i infattningen och forma försiktigt samma "trådbågar" över stenen, som Du just gjorde under den, fastän denna gång - med infattningens översta tråd:

Nu kan man se över ringen och justera trådarna så att alla bågar, som nu löper över stenen, ser likadana ut:

Om det behövs, kan man dra åt dessa trådar en aning med hjälp av en näbbtång. Kläm bara åt lätt så att bågarna dras mot mitten av stenen och omfattar den tätare:

Ringen är klar!

Lycka till!

Vänligen observera att text och bilder får ej kopieras och spridas vidare utan vår tillåtelse.

 

Gillar Du beskrivningen?

Låt oss veta vad Du tycker på vår blogg eller Facebook sida!

        

 

TILLBAKA