Pärlbroderi är tidskrävande, och man behöver tålamod och noggrannhet för att lyckas med det, men det är också väldigt beroendeframkallande, rogivande och ger imponerande resultat när man har lärt sig grundteknikerna.

Med hjälp av vår inspiratör Maria Glukhova visar vi steg för steg hur man skapar ett hänge där man infattar en cabochon med seed beads. När du har lärt dig denna grundläggande teknik, kan du skapa mer avancerade smycken så som armband och halsband där flera infattade cabochoner i olika storlekar och former står i fokus.

Vänligen observera att varken texten eller bilderna

får kopieras och spridas utan vår tillåtelse.

 

Kom igång direkt?

Du behöver:

 

Vi kör igång! Limma fast cabochonen på broderiunderlaget (här - Lasy's Stiff Stuff). Det behövs inte mycket lim, cabochonen ska bara fixeras på plats så att du kan börja brodera. Infattningen kommer sedan att hålla cabochonen säkert på plats. Avrunda gärna hörnen med sax - då fastnar inte tråden på dem när du börjar sy:

 

Ta ca 90-100cm tråd, sätt in i nålen och dra tråden igenom underlaget från baksidan utan att göra någon knut. Istället håller vi fast "svansen" med fingret och fäster tråden med ett par stygn till:

 

 

Kom upp med tråden på framsidan, intill cabochonens kant. Ta 2st seed beads (den större sorten, i vårt fall - storlek 11/0). Placera pärlorna längs cabochonens kant och för ner nålen direkt efter den andra pärlan. Kom ut med tråden på baksidan:

 

 

Nu kommer vi upp till framsidan med nålen - för den igenom underlaget precis innan första pärlan igen. För sedan nålen igenom båda pärlor i samma riktning som första gången:

 

 

Nu är början på plats. Från och med nu kommer vi att sy igenom 3 pärlor åt gången - 2  nya och en från ett föregående par, så ta två nya pärlor, lägg dem längs cabochonens kant precis som första paret och för ut nålen på baksidan efter den sista pärlan. Kom sedan ut till framsidan igen mitt emellan pärlorna från förra paret:

 

 

Framåt igen: för nålen igenom de 3 sista pärlorna - 1 från det föregående paret och 2 från det senaste paret. Ta 2 nya pärlor  och fortsätt att sy fast dem i par tills du har en jämn, fin första rad som går runt hela kanten.

 

 

För nålen igenom första pärlan när du har kommit hela vägen runt. Det är väldigt viktigt att antal pärlor i den första raden blir jämnt. På bilden nedan ser du hur baksidan bör se ut - ingenting annat än en jämn rad av små stygn.

 

 

Nu börjar den andra raden: ta en ny pärla, hoppa över en pärla från första raden och för nålen in in nästa. Fortsätt likadant hela vägen runt: ta en ny pärla, hoppa över en från den nedre raden och kom ut med nålen igenom nästa:

 

 

Varje gång du är klar med en ny rad, bör du koma ut med nålen igenom första pärlan av den raden du är på. På det sättet får du jämna, slutna rader istället för spiraler. Gör en tredje rad precis likadant som den andra:

 

 

Man kan sy fler rader än vad som visas här, det beror på cabochonens höjd. Tänk på att ju bredare kanten är, desto mindre synlig blir stenen.
Den fjärde raden syr vi på samma sätt som två föregående rader, men vi byter till storlek 15/0, alltså mindre pärlor. Försök att dra åt tråden ordentligt. Syftet med den här raden av mindre pärlor är att börja dra ihop infattningen, så att den lägger sig tätt intill cabochonen, "kramar om" den och håller den ner mot underlaget. Den sista raden sys precis likadant, även den - med de mindre pärlorna. Har du fortfarande mycket tråd kvar, så kan du sedan gå en extra gång med nålen igenom pärlorna i de 2 sista raderna - för bättre styrka och stabilitet.

 


När du är klar, för du nålen igenom några pärlor mot underlaget och kommer ut på baksidan, där du fäster tråden likadant som i början - men hjälp av några små stygn:

 

 

Nedan ser du hur resultatet bör se ut nu - infattningen bör ligga tätt intill stenen och hålla ner den mot underlaget. Ser det bra ut, så är det dags för den dekorativa raden av vaxade pärlor. Här använder vi 3mm stora vaxade pärlor av tjeckiskt glas.

Ta en ny tråd, fäst den likadant som första gången och kom upp med nålen på framsidan, ca 1mm ifrån infattningens kant. Vi kommer att sy fast pärlraden runt infattningen på samma sätt som första raden av seed beads. Enda skillnaden är att du nu arbetar med en pärla åt gången istället för par: ta en pärla, sy fast den, kom upp med nålen bakom pärlan igen. För tråden igenom pärlan ännu en gång, och ta sedan en ny pärla. Fortsätt så hela vägen runt.

 

 

Nu ska pärlraden vara klar och tråden - fäst på baksidan och avklippt. Det är dags att klippa bort överblivet underlagsmaterial. Det är viktigt att du klipper så nära pärlorna som möjligt, utan att skada tråden. När man tittar på arbetet uppifrån, ska man inte kunna se broderiunderlaget:

 

 

Nedan ser du hur arbetets baksida bör se ut. Underlaget är bortklippt, och alla sömmar är hela. Nu applicerar vi ett tunt, jämnt lager av lim på baksidan och limmar fast cabochonen på det materialet som ska synas på baksidan, i det här fallet - Ultra Suede. Många hantverkare använder läder.

När limmet har torkat något, klipper man bort överblivet material. Observera: snittet ska ligga ca 1mm från underlagets kant.

 

 

Nu är baksidan dold och limmet har torkat. Ta en ny tråd och gör en liten knut. Vi för in nålen i underlaget från framsidan, och knuten bör hamna under pärlorna som kommer att döljla den. Fäst tråden med några små stygn till. Nu kommer vi att fixa upphängningsöglor, så du bör komma fram men nålen i mitten, mellan broderiunderlaget och baksidans material. Nu ska vi snygga till kanten! Ta en pärla (här använder vi storlek 11/0 igen):

 

 

För sedan nålen nerifrån och upp, genom båda lager, så att tråden kommer upp under raden av vaxpärlor. För in nålen igenom trådöglan framför pärlan, som på den högra bilden här nedan, och dra åt tråden, så att pärlan lägger sig på sidan längs kanten:

 

 

Ta en till pärla och gör likadant: för nålen nerifrån och upp genom båda lager, ca 1mm framför den föregående pärlan, och kom ut med tråden under de vita pärlorna. Gör likadant runt hela kanten. När du är klar, ska tråden fästas med några stygn på framsidan, under pärlorna:

 

 

Ta en ny tråd, om det behövs, och fäst den som tidigare. Tråden ska komma ut genom mittersta pärlan i kantraden, för nu börjar vi med fransarna. Vi gör tre stycken och börjar i mitten. Bilden nedan visar, i vilken ordning pärlorna ska träs upp på tråden:

 

 

Hoppa över den sista lilla pärlan, och för tråden tillbaka mot kanten genom resten av pärlorna i fransen. För in nålen i samma pärla där tråden kommer ut + 4 andra pärlor intill den, precis som på bilden nedan:

 

 

Vi gör andra fransen likadant, men tar bort en liten grå pärla, så att den blir litet kortare. Dra åt tråden på pass bra att fransarna hänger och dinglar litet, och inte blir så styva och hårddragna, att de står ut:

 

 

Gör ett par dolda stygn under pärlorna för att fixera tråden och kom ut genom den yttre pärlraden på andra sidan, 4 pärlor till vänster från mitten, där du gör den sista - tredje - fransen, fäster tråden med några dolda stygn under pärlorna, och klipper sedan av den:

 

 

Nedan kan du se hur resultatet bör se ut. Dags för sista detaljen - upphängningsöglan. Ta en ny tråd och gör en liten knut, som kommer att döljas under de vita vaxade pärlorna igen, när du fäster tråden i underlaget:

 

 

Kom ut med nålen igenom den mittersta gråa pärlan på ovansidan. Ta upp 14 nya pärlor och för nålen tillbaka igenom den första av dem, så att det blir en ögla. För in nålen igenom centerpärlan i kantraden igen och dra åt tråden. För att göra öglan starkare och säkrare, kan man gå med tråden igenom den igen.

 

 

På samma sätt som du gjorde fransarna, gör du ytterligare två likadana öglor på vänster- och höger sida, alldeles intill den första. När de är klara, fäster du tråden med några dolda stygn under pärlorna, och klipper sedan av den. På bilden nedan kan du se hur baksidan bör se ut: bara kantsömmen syns.

 

 

Du är klar! Nu är det upp till dig, hur du hänger upp din medaljong.

 

 

Nu är det bara att experimentera med andra färger, storlekar, former och material!

 

 

Vänligen observera att text och bilder får ej kopieras och spridas vidare utan vår tillåtelse.

 

Gillar Du beskrivningen?

Låt oss veta vad Du tycker på vår blogg eller Facebook sida!

        

 

TILLBAKA