Vi frågade Anastasia Soboleva, hur hon skapar sina vackra öronhängen med Swarovski rivoli,

pärlor och seed beads. Här är hennes fina arbetsbeskrivning.

 

Vänligen observera att varken texten eller bilderna får

kopieras eller spridas vidare utan vår tillåtelse.

 

Beskrivningen lär dig att infatta rivolistenar med seed beads.

Variera gärna material, färger och storlekar för att skapa egna modeller. Det här är vad

designern använder i beskrivningen:

 

  • 14mm Swarovski rivoli
  • Delica seed beads, storlek 11/0 (ljusa)
  • Delica seed beads, storlek 11/0 (guldfärgade)
  • TOHO seed beads, storlek 15/0 (guldfärgade)
  • Vaxade glaspärlor, 3mm stora
  • Vaxade glaspärlor, 4mm stora
  • Droppformade pärlor
  • Öronkrokar
  • Tråd och sax
  • Tålamod och viljan att skapa något vackert

 

Ta en ganska lång tråd, så den inte tar slut mitt i arbetet. Börja med ett jämnt antal delicapärlor. Antalet kan variera beroende på vilka stenar och pärlor du väljer. Här används 36st. Knyt dem till en ring och lämna en ganska lång "trådsvans", - den kommer du att fortsätta jobba med senare.

Andra delicaraden sys på i mosaikmönster (så kallad peyote stitch). Är du helt obekant med tekniken och tycker att det är svårt, så finns en mer utförlig beskrivning här.

 


Avsluta raden med att föra nålen igenom den första pärlan igen. Den tredje raden blir guldfärgad. Den sys med mindre TOHO pärlor:

 

 När raden är klar, för du nålen igenom den första pärlan i raden igen. Fortsätt med en till rad av guldfärgade TOHO:


Innan tråden klipps av, kan du föra den igenom några pärlor mot den första raden. Om man gör några knutar eller inte, är en smaksak. Anastasia gör inte det, så att inga knutar syns.
Sätt rivolistenen in i infattningen. Nu börjar du jöbba med den andra "trådsvansen" som du lämnade i början:


Den här raden sys också med de mindre, guldfärgade TOHO pärlorna. Se hela tiden till att tråden dras åt ordentligt. Avsluta raden med att föra nålen igenom radens första pärla igen:


En till rad med de guldfärgade pärlorna, och stenen bör sitta säkert i den färdiga infattningen. Bilderna nedan visar hur både baksidan och framsidan ser ut. Det kan vara en bra idé att täcka hela baksidan med seed beads, de kommer att skydda ytan mot repor. Hur man minskar antal pärlor mot mitten är dock värt en separat arbetsbeskrivning, det tar vi inte upp nu.

 


För tråden in igenom ett par pärlor, så den kommer ut ur den mittersta pärlraden. Ta upp en guldfärgad delicapärla och för nålen i radens nästa pärla:

 


Sådana här "taggar" ska det bli. Sy färdigt raden runt hela stenen och för nålen igenon radens första delica:

 


Nu tar vi inte bara en pärla åt gången, utan 3: 1 guldfärgad TOHO pärla, en större delica och en till mindre TOHO. Sedan går nålen igenom förra radens nästa pärla.

Dra upp den mittersta pärlan med nålen litet, så "taggarna" blir fina. Se dock till att dra åt tråden samtidigt:


Så ska "taggarna" se ut. När du har sytt hela vägen runt, ska nålen föras in igenom den första "taggen" och komma ut dens topp. Nästa raden sys precis likadant: en mindre pärla, en större pärla och en till mindre pärla. Sedan träs nålen igenom nästa "taggens" topp. Glöm inte att dra upp topparna litet:


När du har sytt hela vägen runt, ska du inte glömma att gå igenom radens första topp igen och komma ut ur dens mittersta pärla. Istället för att ta upp nya seed beads, tar vi nu en 4mm vaxad pärla innan nålen går igenom nästa "taggens" topp:


Nu tar vi en liten guldfärgad TOHO pärla, en 3mm vaxad pärla och en till guldfärgad. Nålen går igenom nästa "taggens" topp. Förtsätt med dessa två steg hela vägen runt. Nu har du sytt ganska mycket runt stenen, och pärlnätet kanske ser vågigt ut. Ingen fara, det rättar vi till snart:

 


Klar med raden? Glöm inte att föra nålen igenom den första vaxade pärlan i raden. Ta sedan upp en liten guldfärgad TOHO pärla och gå igenom förra radens nästa pärla (3mm vaxad). Dra åt tråden, så mönstret inte blir slappt, men inte så hårt att cirkeln deformeras. Den här sista raden gör att de vaxade pärlorna lägger sig jämnare i mönstret:


Så här ser det ut nu, när du är klar med den sista raden. Gå igenom några pärlor i raden, för att fästa tråden litet bättre. Här och där kan man göra sådana här "halvknutar" för bättre fäste. Nålen går igenom tråden (inte pärlan) i förra raden, innan knuten dras åt som på bilden nedan. Sådana knutar märks inte:


Titta på bilden nedan: nålen bör komma ut ur en av guldfärgade pärlorna just intill en 3mm vaxad pärla. Ta upp 3st små guldfärgade TOHO, en öronkrok och 3 pärlor till. För in nålen i nästa guldfärgade TOHO just efter den vaxade pärlan. Nu ska man gå med nålen igenom sista radens alla pärlor tills man kommer ner till en 4mm vaxad pärla, markerad med rosa på bilden nedan:


Här ska vi hänga vår droppe. Man kan göra dessa på alla möjliga sätt. Ta upp några små pärlor på tråden, och sedan en droppformad pärla. Ta nu upp en till liten pärla, innan du drar åt hela strängen och för tråden tillbaka igenom droppen:

 


Ta upp likadana pärlor, som innan droppen, så hänget blir symmetriskt. Fäst tråden, och öronhänget är färdigt!

Allt du behöver nu är tillräckligt med tålamod för att tillverka ett par :)

 

 

Vänligen observera att text och bilder får ej

kopieras och spridas utan vår tillåtelse.

 

Gillar Du beskrivningen?

Låt oss veta vad Du tycker på vår blogg eller Facebook sida!

        

 

TILLBAKA