Sluta slänga missfärgade smyckesdelar!

 

Rädda dem istället.

Är Du en av dem som med en suck slänger helt nya

smyckesdelar för att de har blivit missfärgade? Gör Du dig av

med gulaktiga, kopparaktiga eller svarta kedjor och

smyckestillbehör som bör vara glänsande silvriga, men som

har blivit trista och fula efter att ha legat någonstans i

pärllådan ett tag? Sluta omedelbart! Det finns många

fördomar när det gäller pläterade smycken, med en av de

största myterna är att de missfärgas så lätt för att koppar-

eller mässingbas "kommer fram" igenom silverpläteringen.

För att något sådant ska kunna vara möjligt, måste plätering

vara väldigt dålig och tunn.

Det som ser ut som koppar, mässing, svärta eller rost på

Dina en gång så vackra silverfärgade smycken är oftast en

helt naturlig oxidering, missfärgning eller fett blandat med

smuts. Visst är det trist, men det är absolut inget skäl till att

slänga dem! Kedjan på bilden till höger förvandlades från

rostigt-ful till silvrigt-snygg på några sekunder!


Nu avslöjar vi vårt favoritknep för att bota denna "sjukdom" hos smycken. Dina kunder och återförsäljare ska kunna vända sig till dig och få sina smycken rengjorda på proffs-nivå. Och du... det tar dig bara några minuter att fixa det.

Innan vi börjar, vill vi påminna Dig om att rengöring av ädla metaller och pläterade metalldelar bör skiljas åt. Sterling silver, guld och andra äkta metaller kan poleras med diverse medel. Även maskiner tillämpas till sådana föremål. Pläterade varor är däremot mer ömtåliga och ska inte rengöras med friktion. Polering, slipning och all liknande "gnuggande" rengöring gör att plätering slits och blir tunnare och tunnare vilket i sin tur leder till att basmetallen kommer fram när du slipar bort den fina ytan. Just därför tror många att de inte kan göra annat med sina pläterade smycken än slänga dem så fort de missfärgas. Det ska vi göra slut på! Nedan kommer ett sätt att rengöra dem utan att slita på pläteringen. Passar både äkta och pläterade varor!

 

Denna vackra burk kommer att befria Dig från hopplöst gula eller missfärgade smycken och smyckesdelar som så ofta slängs

helt i onödan. Lösningen kommer att avlägsna smuts, fett och oxideringmissfärgningar från metallens yta på några minuter

och är speciellt avsedd för metallerObservera att Du bör inte använda den på porösa stenar, 

äkta pärlor, färgade/målade smycken, lackade och emaljerade smycken.

 

Du rengör dina smycken och smyckesdelar genom att försiktigt sänka ner dem i lösningen i ca 2 minuter med hjälp av den medföljande korgen.

Om smycket är kraftigt missfärgad, kan det även vara bra att gnugga det lätt mellan händerna för att lösningen ska kunna verka i alla små utrymmen, mellan små detaljer, bindringar och dolda ytor.

 

 

Skölj sedan grundligt under rinnande vatten och torka ordentligt. Om det rör sig om nya, oanvända varor där pläteringen inte har hunnit slitas på grund av användning, kommer Du med stor sannolikhet att få Ditt smycke att glänsa precis som nytt igen. Vätskan är biologiskt nedbrytbar!

Självklart kan den mörka färgen ibland betyda just det man misstänkte från början - att plätering är så pass sliten att basmetallen (oftast mässing, järn eller koppar) kommer fram. Men då rör det sig om flitigt använda smycken och inte helt nya, fina kreationen som har till ex. blivit fula i Din återförsäljares skyltfönster eller på Din kunds smyckesställning.

Vi rekommenderar varmt att Du - efter rengöringen - putsar Ditt smycke varsamt med anti-tarnish duk för att även skydda det mot oxidation ett tag framöver. Dessa dukar finns i 3 olika utföranden hos oss och kan hittas här.

OBS: putsa är inte samma sak som polera! Man behöver inte vara så varsam med äkta silver eller guld, men ta det lugnt när det gäller pläterade delar. Tänk att Du dammtorkar smycket. Mer kraft behövs inte.

Och slutligen, för att imponera ännu litet mer,

kommer några FÖRE- och EFTER- bilder :)

Sluta slänga! Börja rengöra istället och njut av Dina smycken.

Vi hoppas att denna lilla guide hjälper några av er

att inse att pläterade smycken är mycket mer hållbara än vad de flesta tror :)

 

 

 

Gillar du beskrivningen? Låt oss veta vad du tycker på vår blogg eller Facebook sida!

       

 

TILLBAKA