Vänligen observera att varken text eller bilder får kopieras och spridas utan vår tillåtelse.

Här visar vi hur man tillverkar egna bildcabochoner.

När man ska limma en bild under en glascabochon, är det viktigt med tillräckligt lång torktid och bra fuktskydd, så vi går igenom alla moment steg för steg.

Välj en färdig bild som du vill använda, måla själv eller skriv en text för ett budskapasmycke (ta i så fall en vattenfast, permanent penna). Välj inte allt för tunt papper och använd en laserskrivare om du skriver ut dina bilder själv. Vi använde oss av ett vykort med en vacker illustration av Staffan Ullström.
Tänk på upphovsrätten om du säljer dina smycken, långt ifrån alla bilder får användas i kommerciellt syfte.

 

Pensla med Diamond GlazeMod Podge eller 3D Crystal Laquer, antingen på cabochonens baksida eller direkt på bilden:

 

 

Arbeta snabbt innan limmet börjar torka: plasera glascabochonen ovanpå, tryck ner den och flytta den försiktigt fram och tillbaka över bilden för att bli av med alla eventuella luftbubblor som hamnar under. Se till att du har bra belysning för att inte missa någon liten luftficka:

 

 

Låt det ligga och torka nu. Vattenbaserade lim torkar rätt fort, men vi brukar låta det ligga och torka ordentligt i någon timme medan vi sysslar med annat. Det är bra att bli av med all fukt under glaset, så den inte förstör bilden senare.

 

Dags att klippa bort överblivet papper. Vi föredrar en vass hobbykniv framför en sax då saxen kan i vissa fall separera de limmade ytorna om man klipper nära glaset.

Nu är din bildcabochon klar och kan limmas in i en infattning. Vi gillar dock att skydda den ytterligare med ett tunt lager Mod Podge. Mod Podge förseglar ytan och förhindrar den att suga åt sig fukt, så att inga mörka fläckar träder fram på bilden i efter hand:

 

 

När baksidan är torr, återstår bara en vacker infattning. Diamond GlazeMod Podge eller 3D Crystal Laquer passar utmärkt till att limma in de färdiga cabochonerna i ramar eller på tyg om du tänker fortsätta med pärlbroderi runt om:

 

 

Klart! Nu kan du skapa egna unika cabochoner!

 

Material som du kan behöva:

  • Genomskinliga glascabochoner/glasbitar i olika storlekar
  • Vackra bilder som du kan köpa på färdiga ark eller skriva ut själv med hjälp av en laserskrivare
  • Diamond Glaze till att limma glaset över bilden med. DG är det mest använda limmet för detta ändamål, andra omtyckta alternativ är Mod Podge och Nunn Design lim som är plastbaserat och förhindrar mörka fläckar som kan uppstå om bilden suger åt sig mycket fukt.
  • Mod Podge: ej obligatorisk, men något som vi helst inte hoppar över, då det skyddar pappersytan från att suga åt sig fukt som kan orsaka mörka fläckar och färgförändringar.
  • Diamond GlazeMod Podge, 3D crystal Laquer till att limma in färdiga cabochoner i metall infattningar eller på tyg.

  • Infattningar och annat smyckesmaterial

Vi vill också nämna att bildsmycken är något som man måste experimentera sig fram till innan man hittar sitt eget favoritlim och tillvägagångssätt som fungerar just för dig. Vissa förseglar inte baksidan på en färdigtorkad cabochon, andra hoppar aldrig över fuktskyddet. För vissa fungerar det hur bra som helst med utskrifter på vanligt officepapper, andra skriver endast ut på fotopapper. Vissa älskar Diamond Glaze, andra föredrar 3D Crystal Laquer eller Mod Podge. Här nedan publicerar vi en bild på ett av Natalia Zhilnikovas vackra smycken. Natalia jobbar endast med tvåkomponentslim när hon skapar sina bildcabochoner och använder bara fotopapper för sina utskrifter. Även lim som härdar i UV-ljus används ibland till denna teknik. Vad fungerar bäst för dig? Prova dig fram och ha roligt.

 

Vänligen observera att varken text eller bilder får kopieras och spridas utan vår tillåtelse.

 

Gillar Du beskrivningen?

Låt oss veta vad Du tycker på vår blogg eller Facebook sida!

        

 

 

TILLBAKA