Är du nybörjare inom smyckestillverkning? Vill du lära dig göra vackra smycken? Känner du dig vilse i alla olika smyckestillbehör?

Här har vi samlat våra bästa tips som förhoppningsvis kommer att hjälpa dig komma igång med din nya hobby. Vi går igenom grunderna.

Tänger är ett måste; det vi rekommenderar att införskaffa direkt är en avbitartång, en rundtång och 2st näbbtänger. En pärlmatta är superbra att ha då den hindrar pärlor och tillbehör från att rulla runt. Små sorteringsfat finns också alltid på vårt arbetsbord, de är väldigt smidiga både för att hälla pärlor i samt för att skrapa ihop & plocka upp små delar från pärlmattan. Klicka på bilderna nedan, så kommer du direkt till varorna.

Vänligen observera att text och bilder får ej kopieras och spridas vidare utan vår tillåtelse.

 

 

Pärlor är givetvis ett annat måste. Är du osäker på vilken sort du ska välja, så rekommenderar vi varmt PÄRLMIXAR. Då får du ett brett urval av färger, storlekar och former att testa innan du hittar dina personliga favoriter. Andra nybörjarfavoriter är TRÄPÄRLOR och kinesiska SEED BEADS (små glaspärlor) som är något ojämnare än de dyrare kvalitetssorterna som till ex. TOHO, men också billigare.

Vilka metalldelar du kommer att behöva beror på vilken teknik du ska börja med, men bra basdelar att börja med är:

Att tillverka halsband genom att trä pärlor på en sytråd är ett vanligt misstag som ofta resulterar i ett trasigt smycke just när man har blivit klar med det. Både glaspärlor och metalldelar kan ha vassa kanter som skär av tunna trådar. Istället bör man använda specialtillbehör, och plastad smyckeswire är det vanligaste. Plastad myckeswire är i stort sett kabel i miniatyr, väldigt tunna ståltrådar viras ihop innan de täcks med ett skyddande plastlager. Resultatet blir en stark "tråd", tålig för både slitage och vikt. Ju fler ståltrådar har använts för att tillverka wiren desto mer mjuk och flexibel blir den. 9-trådiga varianter är vanligast & billigast, men kan få bestående veck om du inte är försiktig med smycket. Dyrare wiresorter som till ex. Accu-Flex tillverkas av hela 49 supertunna ståltrådar vilket gör wiren väldigt mjuk och följsam, inga veck blir kvar på sådana sorter:

 

Plastad SMYCKESWIRE finns i olika färger, du får snyggast resultat om du matchar färgen med dina pärlor och metalltillbehör. Här använder vi kontrastfärger för tydligare bilder. Kapa en nödvändig längd wire + ca 10cm. Trä sedan på en KLÄMPÄRLA och ett WIRESKYDD. Klämpärlor är väldigt små metallpärlor/tuber som plattas till på smyckeswiren och håller den på plats. Wireskydd / wire guard / wire protector / Frensh Wire används för att skydda wire eller tråd mot slitage när lås och annat tillbehör ska fästas. Första bilden nedan visar hur du går tillväga. Dra åt wiren och platta sedan till klämpärlan med en tång. Andra bilden nedan visar hur sådana tillplattade klämpärlor kan döljas med KLÄMTÄCKARE - halvöppnade, Pac-Man-liknande tillbehör som stängs ovanpå klämpärlor. Tredje bilden nedan visar resultatet. Den första svarta pärlan du ser intill wireskyddet är en stängd klämtäckare som döljer den tillplattade klämpärlan. Trä färdigt ditt smycke och avsluta det på samma sätt. Nu kan du fästa låset i öglan.

 

Nedan kan du se ett annat sätt att börja & avsluta wiresmycken: trä först upp en KNUTGÖMMA på wiren innan du använder en klämpärla. Dra sedan gömman över den tillplattade pärlan och stäng den. Nu kan du fästa lås i avslutet:

 

Klämpärlor finns i olika storlekar och utföranden. Gör du tyngre smycken eller har du en väldigt tunn wire, så kan det ibland kännas säkrare med 2st klämpärlor i fall en av dem skulle råka lossna. Att gå igenom samma klämpärla 2 gånger gör det också svårare för wiren att glida ut:

 

 

Så här använder du French Wire:

 

Lås och annat eventuellt tillbehör fästs med hjälp av MOTRINGAR / BINDRINGAR. Här nedan ser du hur motringar bör öppnas och stängas för att behålla både sin form och styrka:

 

 

Motringar används för sammanlänkning och upphängning:

 

 

Ett annat superbra tillbehör att känna till är HATTPINNAR och ÖGLEPINNAR. Hattpinnar används tillsammans med pärlor för att förvandla dem till berlocker/hängen. Trä pärlan på hattpinnen och böj sedan pinnen åt sidan. När pinnen är böjd som på den första bilden här nedan, blir det lättare att forma en fin ögla. Kapa pinnen och lämna ca 1cm som du nu ska forma till en liten ögla med hjälp av en rundtång.

 

 

 

Man kan hitta på många olika lösningar med hattpinnar:

 

 

Vissa pärlor (till ex. sötvattenpärlor) har ganska små hål. Vill man göra hängen med sådana pärlor, så måste man ha tunnare metalltråd eller hattpinnar, och då kan en sådan enkel ögla lätt gå upp, därför brukar man göra säkrare öglor när man använder tunna metalltrådar. Följ bilderna nedan för att göra en så kallad wrap loop. Forma först en ögla med hjälp av en rundtång och fortsätt sedan med näbbtänger både för att hålla fast i öglan och vira runt resten av metalltråden:

 

 

Pärlor med tvärborrade hål kan förvandlas till berlocker på liknande sätt:

 


Öglepinnar har redan en färdig ögla och är smidiga att använda om pärlor ska länkas ihop. Då tillverkar man först länkar som på bilderna nedan och kopplar sedan ihop dem med motringar:

 

Smycken på bilden nedan är tillverkade i ovannämnda tekniker, men här ser du även hur dekorativa PÄRLHATTAR kan lyfta fram pärlor. Pärlhattar träs på metalltråden samtidigt med pärlan innan du formar öglan.

 

 

Vänligen observera att varken texten eller bilderna

får kopieras och spridas utan vår tillåtelse.

 

TILLBAKA

 

Produkter