I den här arbetsbeskrivningen kommer vi att visa hur vi skapade detta tuffa armband med litet kedja, tråd, textil och litet annat smått och gott.

Vänligen observera att varken texten eller bilderna får kopieras och spridas utan vår tillåtelse.

 

Det första man kommer att behöva är kedja. Man kan använda nästan vilken kedja som helst. Beroende på grovlek, färg och länkmönster, kommer resultatet att variera. Genom att byta kedja, kan man skapa armband som kommer att se väldigt olika ut. Vi jobbade med den här kedjan, som krävde en del noggranhet och tålamod, men skapade en väldigt dekorativ effekt.

Att tänka på:

  • det är lättare att jobba med en grov kedja: det blir mindre att sy. Tunnare kedjor blir väldigt snygga, men vill gärna skruva sig när man syr ihop dem. Vi kommer att visa hur det ser ut litet senare.
  • mät Din handled och kapa kedjor i motsvarande längder. Tänk dock på att det ska även finnas ett lås på armbandet. Tänk också på att undersidan, som kommer att ligga närmast handleden, kommer att göra handledsmåttet större. Ta det i beräkningar, speciellt om Du väljer ett tjockt material till grunden.
  • man behöver inte kapa kedjan i bitar - Du kan även jobba med en hel längd och vika den när du börjar på en ny rad, men korta kedjebitar är behändigare

Nu kommer Du att behöva nål & tråd att sy ihop kedjorna med. Man kan antingen använda tråd som går ton i ton med kedjan (då komer tråden att bli ganska osynlig) eller göra som vi och välja en tråd som ska bli en del av designen. Vi sydde ihop kedjorna med den här silverfärgade tråden.

Knyt fast tråden i kedjans första länk och lämna en liten "svans". När arbetet är klart, knyter man loss denna början, fäster tråden och gömmer avslutet någonstans under kedjorna.

Nu syr vi ihop våra kedjor längd för längd med enkla stygn som går genom länkarna. Det kan kännas litet struligt i början, men sedan börjar länkarna lägga sig i ett mönster, och det blir lättare att se vart man ska föra nålen:

Vi sydde i varannan länk. Man kan göra på olika sätt. Det viktiga är att hitta ett system och göra hela tiden likadant, då får man en snygg, jämn kedjeremsa när arbetet är klart.

Beroende på vad man använder för kedja och hur man syr, kan spänningen i remsan få den att skruva sig. Det är litet besvärligt, men inte farligt, så länge den inte drar ihop sig för hårt. Sä här kan det se ut:

När remsan är färdigsydd i den bredden man vill ha den, bestämmer man sig för vilken sida är snyggast - den får bli vår framsida. Fäst trådarna på baksidan. Litet snabblim skadar inte på knutarna. 

Nu är det dags att bestämma sig för underlaget. Först måste vi sy fast remsan på något. Sedan måste vi täcka den aviga sidan med en till remsa av textil, det är den som ska ligga närmast handleden. Vad man väljer för material är en smaksak. Det kan vara filt, jeanstyg, Stiff Stuff... Det kan vara neurtalt eller sticka ut för att bidra till den dekorativa effekten... Tänk bara på att det ska ha litet stadga. Vi valde att arbeta med ett ganska förlåtande material. För det här armbandet offrade vi en pärlmatta. Vafrör då?

  • våra pärlmattor fransar inte, de dammar inte heller
  • mattan är mjuk, lätt att sy i och skön mot huden, men tillräckligt tjock för att ge det breda armbandet stadga
  • den är så pass mjuk att tråden sjunker in i materialet när man syr över det. Det döljer stygn och ser prydligare ut än många andra material, om Du gör några snedsteg så här i början.

På grund av dessa egenskaper fick pärlmattan bli både underlaget som vi ska sy på och den snygga baksidan. Dessutom slipper vi en söm. Istället för att sy ihop dessa två, kan vi bara vika materialet. Det kommer Du att få se senare.

Vill man utveckla tekniken och jobba med proffsigare material, så finns det till ex. Ultra Suede eller läder.

Vi syr fast remsans och underlagets kanter med enkla stygn:

När ena långsida är fastsydd, gör man samma sak med andra sidan. Sy inte fast kortsidorna ännu!

När båda långsidor sitter fast på underlaget, är det dags att även fästa kedjeremsan på några ställen i mitten, och det gör man samtidigt som man syr fast de dekorationerna man vill ha. Till detta armband använde vi:

Sy fast dekorationerna så som du vill ha dem, och oroa dig inte för baksidan, den kommer vi att dölja. När dekorationerna är på plats, viker vi underlaget dubbelt för att dölja den aviga sidan. Platta till armbandet ordentligt och klipp försiktigt av överblivet material längst långsidan.

Sä här ska det se ut nu:

Sy ihop "tuben". Nu syns inte den fula baksidan.

Här kommer ett bra knep. Om armbandet vill fortfarande skruva sid och behöver litet mer stadga, kan Du klippa ut en plastremsa från en läskflaska och skjuta in den genom öppningen på kortsidan. En sådan remsa kommer också att ge litet extra spänst till det färdiga armbandet.

Plastremsan är på plats, långsidorna är ihopsydda, allt ser bra ut. Dags att trimma överblivet material från kortsidorna och sy ihop även dem samtidigt som man fäster kedjan på underlaget. I det här skedet kan Du passa på att sy in ett passande lås.

Klart! Dän här bilden visar tydligt hur tjockt underlaget är. Ett sådant armband sitter väldigt skönt, men det är därför Du kan behöva litet längre kedjor än vad handledsmåttet är.

Nu är det dags att städa undan, fota sin skapelse, blogga om den och länka till vår arbetsbeskrivning :) Sedan går man ut och skryter!

 

Vänligen observera att text och bilder får ej kopieras och spridas vidare utan vår tillåtelse.

 

Gillar Du beskrivningen?

Låt oss veta vad Du tycker på vår blogg eller Facebook sida!

        

 

TILLBAKA