Så gör du en drömfångare

 

Till denna drömfångare har vi använt oss av:

  • Stommen gör du enkelt av metalltråd, wire som du formar till en cirkel, använd exempelvis ett glas, burk eller liknande runt föremål för att forma en jämn rund och passande cirkel med en diameter på ca 5-6 cm. Rekommenderad grovlek 18 GA 1mm eller 16 GA 1.3mm
  • Imitationsmocka att vira runt ringstommen, åtgång till att klä ringen ca 0.6 m. Säljs i 3m bitar vilket gott och väl räcker även om du väljer att ha mockabandet som halsbandslängd.
  • Vaxadbomullstråd eller syntetiskt silkessnöre 1mm till mönstret i drömfångaren ca 1.5-2 m, här kan du även använda 2 mm vaxadbomull eller läderrem, ca 1.5 m, allt beroende på vilken design du önskar.
  • Sytråd eller lim att fästa mockabandet och bomullsbandet, vilket du väljer är en smaksak.
  • Avslut har vi använt 27113 samt klolås 26007.
  • Dekorationer. Du kan använda dig av bla fjädrarberlocker, träpärlorsnäckor mm. Låt fantasin flöda!

 

 

 


Så här gör du:

Börja med att vira mockabandet runt ringen, om du önskar mockaband som halsbandstomme börjar du vira först efter att du lagt till halva längden av totala längden av halsbandet, andra halvan lägger du till när du virat färdigt runt hela ringen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


För att göra det fina mönstret i ringen börjar du med knyta fast snöret på ringen, förstärk gärna knuten med en gnutta lim. Dra sedan snöret över ringen, under och bakom enligt bilden nedan. Upprepa till du har 8 fästen (inklusive den första knuten) eller önskat antal fästen beroende på hurdan design du önskar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Jämna ut så att alla fästpunkter ligger jämt och lås fast snöret. På nästa bild ser du tydligare hur du låser fast snöret.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Avsluta genom att låsa fast snöret genom att göra som på bilden här nedan. Du kan även göra en knut, förstärk gärna knuten med en gnutta lim. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Fortsätt på nästa varv genom att dra snöret över och under genom varje del i första varvet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Fortsätt på samma sätt med följande varv tills du har så många varv som du önskar. Avsluta med en knut i mitten av drömfångaren. Du kan också trä pärlor på snöret under varven så du får en dekoration av mönstret.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Avsluta genom att knyta fast snöret i föregående varv så du får en jämn och fin ring i mitten

Dekorera med exempelvis pärlor, band, fjädrar, berlocker som du önskar. 

Lycka till!

 

Drömfångaren är ett kraftinstrument enligt shamansk läkekonst med ursprung hos de amerikanska indianstammarna. Ringen symboliserar livets cirkel och nätet representerar de drömmar vi väver i vår sömn, i vår själ och i rörelsen som genereras av vår dagliga aktivitet. Enligt traditionen hjälper dessa objekt oss att behålla våra goda idéer och drömmar samtidigt som vi skyddas. Legenden om drömfångaren säger att det fanns en spindelkvinna vid namn Asibikaashi som tog hand om jordens folk. Hon vakade över varje varelse i världen samtidigt som hon vävde ett tunt, fint och starkt nät som var kapabelt att fånga allt dåligt i sina trådar och få det att försvinna vid gryningen.