Skötselråd för pläterade metaller!

Plätering innebär att den underliggande basmetallen, vanligtvis koppar eller mässing, har en beläggning av någon ädelmetall exempelvis silver och guld. Svavel som finns naturligt i luften kan göra att ädlametaller och pläterat material oxiderar. Det är inte ovanligt att pläterat material får en gulaktig ton som många tror är koppar- eller mässingsbasen som kommer fram under pläteringen men det är vanligtvis en helt naturlig oxidation. Olika människor utsöndrar olika mängder svavel och det gör att oxidation sker i varierande takt. I extrema fall kan det bara ta några timmar innan ett smycke är helt missfärgat och fult, men tack och lov är det inte särskilt vanligt. Pläterad metall mattas av eller oxiderar naturligt med tiden men du ökra livslängden avsevärt om du tar väl hand om dina pläterade smycken.

Detta kan du göra för att förhindra/fördröja oxidation:

Undvik fukt. Förvara inte smycket i fuktig miljö, ta av det när du duschar eller tränar.

Ta alltid för vana att ta av dig dina smycken när du ska sova, träna eller duscha.

Parfymer, hårspray, smink eller hudkräm missfärgar pläterade smycken. Efter att ha använt sådana produkter bör du låta dem absorberas klart innan du sätter på dig smycket.

Kontakt med andra metaller kan missfärga både äkta och pläterade material.

*  Vid rengöring av dina smycken, använd rengöringsmedel för pläterade smycken eller vatten och något fettlösligt ämne som inte innehåller slipmedel. Kom ihåg att torka smyckena ordentligt efter rengöring och innan förvaring!

När du inte använder dina smycken, förvara dem i lufttäta påsar så som Zippåsar tex! Se till att smyckena är ordentligt rengjorda och torra innan du lägger dem påse.

Vid lätt missfärgning kan du torka av dina smycken med en torr trasa/linneduk eller med en så kallad mikrofiberduk. Använd inte produkter eller dukar med slipmedel, vilket kan påverkar den pläterade ytan negativt.

I butiken hittar du både rengöringsmedel och dukar.

Ett enkelt sätt att förhindra oxidation är att använda dig av - Renaissance Wax - som skapar en hållbar, glasklar, len och fuktavvisande yta på metall.

Vill du skicka med dina kunder som köper smycken av diga fina kort med skötselråd? Då hittar du dem här.