Wire-Metalltråd

Metalltråd eller sk wire används i tex wire working (wirewrapping) och coiling. Den vanligaste, mest prisvärda och användbara metallwiren har en bas av 99,99% koppar som sedan pläterats med tex silver, guld, brons mfl. 

Tjocklekar

Wire tjocklekarna är angiven i gauge (GA) där wiren är tunnare med stigande gauge och tvärtom, tex 26 gauge har en tjocklek på ca 0.4mm och 18 gauge har en tjocklek på ca 1.00mm.

Hårdhet

Metalltrådar/wire finns i olika hårdheter: Dead Soft, Soft, Half-Hard, Medium-Hard och Full-Hard. Våra metalltrådar/wire finns i två olika hårdheter; Soft (Artistic wire) och Half-Hard (pläterad wire). Soft är väldigt lätt att forma och passar bra till fina sirliga detaljer som wirewraping och coiling. Half-Hard är aningen styvare och håller sin form under medel påfrestning och tyngd, passar bra till exempelvis öronkrokar och motringar. Hårdheten och styrkan ökar naturligtvis med stigande tjocklek. Memorywire är av hårdheten Full-Hard vilken är väldigt hård och håller sin form, ett bra alternativ för enkel- eller flerradiga armband. 

Härdning

Att härda wire kan vara på sin plats när du vill att din design ska hålla sin form, tex i öronkrokar och motringar. Härdning av wire är relativt enkelt genom att tex hamra på metallen med en hammare. En bra ide är att använda ett flackjärn i kombination med gummiblock som underlag. Vill du undvika att din runda wire ska bli tillplattad kan du lägga ditt wirearbete mellan tex två lite tjockare läderbitar eller liknande när du härdar metallen.

Skydda

För att skydda, undvika skador och avtryck på dina metallarbeten bör du använda dig av Tool Magic eller tänger med nylonkäftar.

Avrunda

Wireavrundare är ett måste om du arbetar mycket med metalltråd och vill undvika vassa snittytor på kapad wire.

 

Här hittar du länkar till material, verktyg och arbetsbeskrivningar för wirearbeten.

Avbitartång för metallwire.

Tänger, tänger med nylonkäftar

Verktyg/Hjälpmedel: Tool Magic eller tänger med nylonkäftarWireavrundareSwoop Ear Wire jig för örhängeskrokarThing-A-Ma JIGCoiling Gizmo® Deluxe Econohammareflackjärn, gummiblock, Verktyg-Gör egna motringar

Wire/Metalltråd

Arbetsbeskrivningar: Fågelberlock, Ring, Brosch