Vänligen observera att varken texten eller bilderna

får kopieras och spridas utan vår tillåtelse.

Vi tackar Maria från "Madormidera" för hjälpen med denna beskrivning.

Vi skulle vilja börja med att besvara den vanligaste frågan: "Heter det inte Shamballa - armband?" Shamballa är ett registrerat varumärke, som endast får användas till originalarmband från Shamballa Jewels. Designen har blivit populär världen runt, och visst går det bra att lära sig tekniken och tillverka egna armband som liknar Shamballa, men man får inte glömma upphovsrätten. I grund och botten är det helt enkelt knutna armband i en enkel makramé teknik, och för att tillverka ett sådant kommer du att behöva:

  • Vaxad bomullstråd eller annan tråd/snöre, lämplig för knyttekniker. Här använder vi 3 kapade bitar, ca 50cm långa.
  • Pärlor, som kan variera i det oändliga. Det man ska tänka på är hålstorleken som ska passa den valda tråden.
  • Snabblim
  • Sax

Knyt ihop de tre trådarna, men inte hårt, för vi kommer att ta upp knuten senare. Vi använder tre olika färger för att tydligare beskriva tekniken.

Steg 1: tråden längst till vänster (den blåa) ska läggas ovanpå den mittersta (den svarta). Tråden längst till höger (den vita) ska sedan läggas ovanpå den blåa:

 

Den högra (vita) tråden ska nu gå under den mittersta (svarta). Den ska sedan komma ut mellan den vänstra (blåa) och den mittersta (svarta), se bilden nedan. När du sedan drar åt knuten, måste du dra i sidotrådarna och se till att den centrala tråden (den svarta) alltid är rak (sträckt):

 

      Så här ser det ut när du är klar med steg 1.

 

Steg 2 avslutar knuten. Tråden längst till vänster (nu den vita) ska gå under den svarta. Den högra tråden (nu den blåa) ska gå under den vänstra (den vita), sedan över den svarta och ut mellan den vänstra (den vita) och den mittersta (den svarta):

 

 

Dra åt knuten som på bilden nedan och fortsätt med dessa 2 steg tills du får ihop några knutar. Hur många, beror på hur du vill att armbandet ska se ut. 3-4 st är bra att börja med:

 

Det är dags att börja trä på pärlor, och det gör man på den centrala

(svarta) tråden. Det underlättar om man klipper tråden litet snett 

med en vass sax och gör den styvare genom att pensla litet

nagellack eller snabblim på den. Dra sedan tråden mellan fingrarna

och forma den till en vass spets, så blir det lättare att få in den i

pärlorna.

 

Trä på en pärla och gör en knut på samma sätt som i steg 1. Den enda skillnaden är att trådarna kommer nu att gå runt pärlan först, som på bilden nedan. Dra åt knuten tätt intill pärlan, men inte för hårt:

 

Avsluta nu knuten genom att upprepa steg 2. Ett par sådana knutar

till, och det är dags att trä på nästa pärla. Två knutar till, sedan -

nästa pärla. Fortsätt så tills armbandet blir nästan lagom långt. 

Då slutar man trä på pärlor och gör några knutar tills längden känns

bra. Se bilden nedan:

 

 

Dags at avsluta armbandet. Vänd på det med den aviga sidan uppåt och knyt sidotrådarna (vit och blå) med en vanlig knut. Dra åt ordentligt och säkra knuten med litet superlim runtom. När limmet har torkat, klipper du av sidotrådarna som på bilden nedan:

 

Så här ser framsidan ut nu. När du är klar, är det dags att knyta upp

trådarna i början av armbandet och göra samma sak där.

Nu när du kan grunderna, kan du experimentera med trådar, pärlor

och antal knutar.

 

Istället för lås brukar sådana här armband ha en löpande knut, så att armbandet blir reglerbart. Så här gör man: lämna ca 4-5cm tråd i början och slutet av armbandet och gör en liten knut på varje ände, så att trådarna inte glider ut ur låset. Håll armbandet som på bilden nedan - med framsidan uppåt, d.v.s precis så som den kommer att bäras på handleden. Ta en 25-30cm lång bit tråd och knyt den runt armbandstrådarna så här:

 

 

Dra åt och avsluta knuten den på samma sätt som i steg 2 i början av armbandet:

 

 

Fortsätt sedan med steg1 och steg 2 tills du får ihop några knutar. Vill man ha ett bredare lås, får man göra flera knutar, men det räcker med 2-3 sådana också. Bilden nedan visar, hur det blir.  När du är klar, avslutar du på samma sätt som i själva armbandet: knyt ihop trådarna på baksidan, säkra knuten med lim och klipp av trådarna, när limmet har torkat.

VIKTIGT att tänka på: var försiktig med lim och använd inte för mycket. Det blåa knutlåset ska kunna glida längs de svarta trådarna. Använder du för mycket lim, så kan de blåa och de svarta trådarna limmas ihop, och det vill man inte...

 

Armbandet är klart!

 

 

Vänligen observera att varken texten eller bilderna

får kopieras och spridas utan vår tillåtelse.

 

Gillar Du beskrivningen?

Låt oss veta vad Du tycker på vår blogg eller Facebook sida!

        

 

TILLBAKA